Het weekend van 13 en 14 september wordt een hoogmis voor iedereen die houdt van orgelmuziek. Dit is onze manier om iedereen te danken die de voorbije 25 jaar mee bouwde aan de reputatie van het orgel en het verhaal van Orgelhuis Delobelle.
Op zaterdag 13 en zondag 14 september openen we om 10 uur de deuren van het ArtChurchRochus in Kortrijk dat voor de gelegenheid wordt omgedoopt tot een unieke concert- en demoruimte met de nieuwste digitale en virtuele orgels van Johannus, Mixtuur en Content.
U kan er mee genieten van enkele toptalenten uit België en Nederland:
Inschrijving verplicht (gratis voor iedereen).
Doorlopende orgelshow waarbij de nieuwste orgels van Mixtuur, Johannus en Content speelklaar voor u staan opgesteld.
Inschrijving verplicht (€20 per persoon – alle concerten inbegrepen).
Over dit concert:
BWV 187 Gott versochtet | Zang, hobo, orgel |
BWV 1020 Sonate in g | Hobo, orgel |
ABWV 202 Sich uben im Leben | Zang, hobo, orgel |
Roelstraete | Orgel |
Roelstraete | Orgel |
HWV 204 (Susser Blumen Ambraflocken) | Zang, hobo, orgel |
Roelstraete | Orgel |
Vivaldi, Domine deus | |
Roelstraete | Orgel |
Rejoice uit Messiah BWV 56 | Zang, hobo, orgel |
Tom Hoornaert (13 november 1972) zette zijn eerste stappen in de muziekwereld bij Katrien Verbeke (piano) en Joost D’hont (orgel). Deze musici bereidden hem voor om daarna verder te studeren aan zowel het Lemmensinstituut te Leuven bij Luc Ponet, als aan de Muziekhogeschool te Maastricht bij Dorthy De Rooij, Hans Leenders en Marcel Verheggen. Hij behaalde in Maastricht eveneens het diploma koordirectie bij Ludo Claesen.
In 1991 werd Tom ‘Eerste Laureaat’ van de Nationale Muziekwedstrijd ‘Pro Civitate’ met grootste onderscheiding, 95 %.
Aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen, behaalde Tom het diploma van beiaardier.
Als stadsorganist, is Tom verbonden aan de hoofdkerk St.-Pieter, docent orgel-piano-beiaard aan de Academie te Tielt, docent piano aan “Kunstacademie Zwevegem” en docent orgel aan “GAMWD” te St.-Pieters-Woluwe (Brussel).
Als dirigent staan de koren ‘Cantiga’ (Tielt), ‘Cantando’ (Oedelem) en musicalvereniging ‘Mathea’ onder zijn leiding.
Tom concerteerde als organist/begeleider/dirigent reeds verschillende malen in o.a. Nederland, Hongarije, Portugal, Polen, Italië (samen met “Belgian Brass” Kon. Muntschouwburg), Engeland (o.a. de prestigieuze Town Hall, Oxford), Zweden en Spanje (Kathedraal Leon).
Als begeleider is Tom actief samen met oa tenor Stefaan Vandenbroucke (Duo Quodlibet), met trompettist Manu Mellaerts (1ste solo trompettist Kon. Muntschouwburg).
Tom is eveneens vaste begeleider (continuo en orgel) bij het “Kortrijks Vocaal Ensemble” en “BachWerk Brussels”.
Tom Hoornaert over Het Orgelhuis:
Als organist heb ik het voorrecht om met verschillende instrumenten en organisaties samen te werken. “Orgelhuis Delobelle” is een naam die voor mij al jarenlang synoniem staat met kwaliteit, vakmanschap en een persoonlijke aanpak. Mijn samenwerking met Dhr. Stefaan Delobelle is steeds bijzonder aangenaam geweest, gekenmerkt door professionaliteit, openheid en een oprechte passie voor het orgel.
Hoboïst Bram Nolf (1970) kreeg zijn opleiding aan de conservatoria van Gent, Rotterdam en Parijs. Daar waren zijn belangrijkste leraars respectievelijk Paul Beelaerts, Emanuel Abbühl en David Walter. Tijdens zijn studies werd hij geselecteerd voor een aantal internationale jeugdorkesten (Euro Youth Philharmonic, Gustav Mahler Jugend Orchester, Wereld Jeugd Orkest, Schleswig Holstein Musik Festival Orchester), waar hij de nodige orkestervaring opdeed onder dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Kurt Sanderling en Herbert Blomstedt.
De professionele orkestcarrière van Bram Nolf begon in het Symfonieorkest Vlaanderen in 1996, waarna hij in 1999 de overstap maakte naar het Nationaal Orkest van België, waar hij nog steeds actief is.
Als solist probeert hij zowel het geijkte repertoire, als vernieuwende muziek te brengen. Hij werd daarbij o.a. begeleid door het Collegium Instrumentale Brugense, het Symfonieorkest van Vlaanderen, I Fiamminghi, Prima la Musica, het Nederlands Ballet Orkest, het Nationaal Orkest van België, l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.
De discografie van Bram Nolf omhelst ondermeer barokke concerti met het Collegium Instrumentale Brugense o.l.v. Patrick Peire, het volledige oeuvre voor houtblazers van Joseph Jongen met “5 Beaufort” en muziek voor hobo-solo van de Britse componist Michael Berkeley. Op zijn nieuwste cd’s “Pastoral Melancholie” en “a Tale of Reeds”, samen met pianist Hans Ryckelynck en fagottist Luc Loubry, zijn de voornaamste werken uit het Franco-Belgische repertoire voor hobo, fagot en piano te horen. Deze opnames kenden een wereldwijde verspreiding en een unaniem lovende waardering in de internationale vakpers.
Bram Nolf is professor aan de LUCA School of Arts (campus Lemmens) en aan de Ecole Supérieure des Arts in Mons. Hij gaf masterclasses in Nederland, Italië, Kroatië, China en Colombia.
De hobo van Bram Nolf is van de hand van de Franse bouwer Marigaux, voor wie hij ook ambassadeur is.
Sarah Peire volgde op heel jonge leeftijd muziekonderwijs aan de academie van Oostende waar ze notenleer en piano studeerde en als dochter van dirigent Patrick Peire, groeide ze op in een erg muzikaal milieu.
Sarah Peire studeerde na haar humaniora aan de Universiteit Gent en promoveerde in 1997 als licentiaat in de psychologische wetenschappen. Daarna begon ze zangstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Lieve Vanhaverbeke en Ann Willems.
Ze behaalde de graad van Meester in de Muziek optie zang met onderscheiding in 2001.
Als duo, samen met Jimmy Quintens, behaalde ze de graad van Meester in de muziek optie kamermuziek met grootste onderscheiding in 2003.
Sindsdien volgde ze masterclasses bij R.A. Morgan, M. Hill, Z. Vandersteene en A. Everaert.
Gedurende geruime tijd ging ze naar Parijs en met Yva Barthélémy haar stemcoach voor verdere vervolmaking. Ze is gecertificeerd docent van de Barthélémy- methode voor België. Deze zangmethode doceert ze in lessen en masterclasses.
Als lid van het koor ‘Cappella Brugensis’ trad ze verscheidene malen op als soliste. Als soliste is ze een veel gevraagde sopraan bij verscheidene ensembles. Haar repertoire van sopraanrollen strekt zich uit van Barok tot hedendaags repertoire.
Ze zong als soliste de sopraanrol in verscheidene solocantates van J.S.Bach, het ’ Magnificat’, ‘Weihnachtsoratorium’,’H-moll messe’, de ‘Johannespassie’ en ‘Matteuspassie’ van J.S. Bach, het ‘Requiem’ van G. Fauré, het ‘Gloria’ van A. Vivaldi , ‘The Messiah’, ‘Dixit Dominus’ en ‘Israel in Egypt’ van G.F.Händel, het ‘Requiem’, ‘Krönungsmesse ‘ en andere missen van W.A.Mozart, ‘Requiem’ van K. Jenkings, het ‘Oratorio de Noël’ van Saint-Saëns, ‘Ein Deutsches Requiem’ van J.Brahms, ‘Paulus’ van F.Mendelsohnn , ‘Carmina Burana’ van C. Orff, ‘Petite messe solennelle ‘ van G.Rossini , ‘Song of songs’ van P.Hawes …
Ze heeft concertaria’s van Mozart en Rossini gezongen, vertolkte de rol Papagena en de Koningin van de Nacht uit de ‘Toverfluit’ van W.Mozart, , ‘Adonis’ uit ‘Venus and Adonis’ van J.C. Pepush, ‘Pan and Syrinx’ van J. E. Galliard ,‘Dido’ uit ‘Dido and Aeneas’ van H.Purcell.
Ze is als sopraan betrokken bij het ‘houtblaaskwintet Amarant ‘ in programma’s voor deze unieke bezetting.
Onder de naam ‘Muzaïque Vocale’, werkt ze intensief samen met J. Quintens, F. Martens (piano), Dymphna Vandenabeele (hobo), Hanna Grociak (harp), Dimos de Beun (klavecimbel) .
Zij is ook als docente en stagebegeleidster verbonden aan The School of Arts te Gent, aan het Lemmensinstituut te Leuven als lerares in de afdeling Muziektherapie en als lerares zang aan het conservatorium te Brugge, en is ze stemcoach aan de multidiciplinaire stemkliniek van het ZOL. Verdere info over haar muzikale activiteiten kunt u vinden op www.sarahpeire.be
Inschrijving verplicht (€20 per persoon – alle concerten inbegrepen).
Over dit concert:
De titel van dit programma is “Lush”.
Door de vele mogelijkheden van het orgel kunnen we heel breed, veelzijdig en virtuoos gaan met 3 Belgische componisten:
Lieve Van de Rostyne en Andy Dhondt over Het Orgelhuis:
We koesteren een grote waardering en oprechte dankbaarheid voor Orgelhuis Delobelle. Tijdens de coronaperiode stelde Stefaan Delobelle tot tweemaal toe zijn prachtige orgel ter beschikking voor hun streamingsconcerten in de Blue Keys Studio. In aanloop naar deze concerten kregen zij de gelegenheid om bij Stefaan thuis op het instrument te studeren. Bovendien bood hij zijn onmisbare ondersteuning bij elke stap van het proces: van de opstelling van het orgel en de selectie en afstemming van de samples tot het omslaan van de bladmuziek. Zijn toewijding en expertise hebben deze concerten niet alleen mogelijk gemaakt, maar ook naar een hoger niveau getild.
Lieve Van de Rostyne is een getalenteerde muzikante met een indrukwekkende loopbaan als concertiste en docente.
Na haar succesvolle studies aan het Lemmensinstituut, waar ze met grote onderscheiding afstudeerde bij prof. Joris Verdin, specialiseerde zij zich bij prof. Jean Boyer aan het Conservatoire National Supérieur van Lyon (F). Wat volgde was een internationale carrière als concertiste met optredens in Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Spanje, Italië, Japan en vele andere landen.
Ook in België kwamen er ondertussen boeiende uitdagingen op haar pad. Zo werd zij redactielid bij het tijdschrift “Orgelkunst”, nam zij verschillende cd’s op (o.a. in de Gentse Sint-Annakerk op het Schyven/Andriessenorgel, en op het grote Maximilien Van Peteghemorgel in de Collegiale O.L. Vrouwkerk van Dendermonde) en won zij verschillende prijzen op nationale en internationale wedstrijden.
Ze werd titularis-organist van verschillende parochies en is artistiek directeur van het orgelcomité van Overmere. Het is haar passie om haar kennis en liefde voor de muziek door te geven aan de volgende generaties, en dat doet ze als docente orgel, harp, instrumentaal ensemble en begeleidingspraktijk maar ook als begeleider bij verschillende academies in Frankrijk en België. Bovendien wordt ze graag gevraagd als begeleidster van tal van solisten, koren en ensembles.
Saxofonist, pianist en dirigent Andy Dhondt legt zich toe op een bijzonder ruim repertoire. Zijn passie voor nieuwe muziek en actuele kunst komen hierin nadrukkelijk tot uiting. Andy werkt hiervoor samen met vooraanstaande muzikanten op Belgische en internationale podia.
Belangrijk is zijn samenwerking met echtgenoot, componist en pianist Jef Neve: naast de vele concerten en internationale tours werkte hij mee aan onder andere de filmmuziek van ‘Carnotstraat 17’ en ‘Sprakeloos’ en is hij te horen op de albums Spirit Control, Mysterium en That old feeling. Ook dirigeert hij regelmatig de muziek van Jef, bijvoorbeeld op het Terra Nova Festival en het Neve Festival met het kamerorkest en op concerttour in Japan met het universiteitsorkest van Nagoya.
Andy richtte het Belgian Reed Ensemble “Breathe” op: een hechte formatie van vijf rietblazers en speelt in duo met organiste Lieve Van de Rostyne en pianist Alexandros Sarakenidis. Op een originele manier geven deze ensembles gestalte aan de muziek van zowel oude meesters als van hedendaagse componisten. Met percussionist Vincent Caers legde Andy een intens en mooi traject af via het duo “Blow”. Dit duo werd later versterkt door beeldend kunstenaar Sigrid Tanghe in “Blowdruk”: painting the sound, performing the colours.
In 2004 maakte Andy in Polen zijn solodebuut met orkest. Hij bracht er de gerenommeerde “Ballade voor Altsaxofoon en Orkest” van Frank Martin. Sindsdien is hij te horen als solist in hedendaagse werken van onder andere Brant, Samama, Denisov en Birtwistle.
Andy hecht ontzettend veel belang aan het doorgeven van zijn muzikale microbe. Hij is een veelgevraagd dirigent van koren en orkesten, zet zich in voor Ghetto Classics in Nairobi en is directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans te Zottegem.
Inschrijving verplicht (€20 per persoon – alle concerten inbegrepen).
Over dit concert:
Aria ‘Rejoice’ uit The Messiah | Georg Friedrich Haendel (1685-1750)
Toccata in F Dur, BWV 540 (orgelsolo) | Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Exsultate Jubilate, K.165 n°1 | Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Aria ‘Auf starkem Fittische schwinget sich der Adler stolz’ uit ‘Die Schöpfung’ | Joseph Haydn (1732-1809)
A midi uit Les Angélus, opus 57 | Louis Vierne (1870-1937)
Prelude and Fugue in B Major, opus 7 (orgelsolo) | Marcel Dupré (1886-1971)
Morgen uit opus 21 | Richard Strauss (1864-1949)
Zueignung uit opus 10
Beim Schlafengehen uit ‘Vier letzte Lieder‘, n°3
Allegro uit Sonata voor orgel (orgelsolo) | Frigyes Hidas (1928-2007)
Frühlingsstimmen, opus 410 | Johann Strauss junior (1825-1899)
Ignace Michiels (°1963) studeerde orgel, piano en klavecimbel aan het conservatorium van zijn geboortestad Brugge (België).
In 1986 werd hij laureaat aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij vervolgde zijn opleiding bij Robert Anderson in Dallas (Verenigde Staten), in Brussel bij Herman Verschraegen en bij Odile Pierre in Parijs, waar hij de Prix d’Excellence verwierf. Aan het Koninklijk Conservatorium te Gent behaalde hij het Hoger Diploma voor orgel.
Michiels was gedurende 15 jaar dirigent van het Brugse oratoriumkoor Cantores, waarmee hij verscheidene werken van grote meesters heeft uitgevoerd. In het jaar 2001 richtte hij samen met zijn Duitse collega Gabriel Dessauer het Reger-Chor-International op. Deze formatie bestaat uit geselecteerde Vlaamse en Duitse zangers. Tevens is hij oprichter-dirigent van het vocaal ensemble ‘De Wijngaard’. Sinds 1991 is Ignace Michiels titularis-organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge en organisator van het Kathedraalfestival Brugge.
Zijn uitgebreide repertoire omvat onder meer het hele orgeloeuvre van Bach, Franck, Mendelssohn en Dupré, de symfonieën van Widor en Vierne en de orgelsonates van Guilmant en Rheinberger.
Tegenwoordig doceert Ignace Michiels aan het stedelijk conservatorium van Brugge en aan het conservatorium van de Gentse Hogeschool. Ook gaf hij meermaals masterclasses in de VS en zetelde in diverse jury’s van internationale orgelconcoursen. Ignace Michiels concerteert over de hele wereld en maakte diverse cd- en radio-opnames. In 2009 werd hij bekroond met de Prijs van de Sociaal-Culturele Raad van de stad Brugge.
De Belgische sopraan Emma Posman behaalde met grootste onderscheiding haar Master Diploma Zang aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, waar ze onder meer bij de Belgische sopraan Hendrickje Van Kerckhove studeerde. Ze begon haar operacarrière, toen er haar in 2018 werd gevraagd om binnen de 3u in te springen in de rol van Koningin van de Nacht op de Salzburger Festspiele, waar ze destijds aan verbonden was binnen het Young Singers Project. Na dit grote succes zong ze deze rol onder meer aan de Komische Oper Berlin, het Gärtnerplatztheater München, het Staatstheater Hannover, het Aalto Theater Essen, Theater Kiel en de Koninklijke opera van Versailles. Ze werd in 2020 geselecteerd als MMLaureate in de MMAcademy van de Munt. Ze werd in 2022 lid van Equilibrium, een Young Artist programma opgericht door Barbara Hannigan en trad op in Maison de la Radio France olv. Barbara Hannigan met liederen van Stravinsky.
In 2020-21 was Emma lid van het jonge ensemble van het Grand Theatre Genève, van Violetta in de voorstelling “Traviata barrée” zong, een pastiche versie van La Traviata, aangepast wegens covid. Recent zong ze de rol van La Hija in de langverwachte kameropera Cambio madre por moto, van de Belgische componist Frank Nuyts. Ze maakte haar roldebuut zowel in een nieuwe productie van Gianni Schicchi als Valencienne in Die lustige Witwe, beide in het kader van het Belgische Zomeropera ter Landcommanderij Alden-Biesen 2023. Emma maakte in 2024 haar debuut bij onder meer het Scottish Chamber orchestra in concertaria’s van Mozart, olv. Thomas Adès en aan Teatro Regio di Torino in Suor Angelica als Novizia, Prima sorella conversa en als cover van Lauretta.
De afgelopen jaren was Emma Posman herhaaldelijk te horen in de Munt. Naast vele concerten maakte ze er haar opwachting als Masha en Prileppa in een nieuwe productie van Tsjaikovski’s Pique Dame olv Nathalie Stutzmann, als Talus in de wereldpremière van Howard Moody’s Solar en als Novizia in Suor Angelica in een nieuwe productie van Puccini’s Trittico olv Alain Altinoglu. Bij Opera Ballet Vlaanderen nam Emma deel aan de hernemingen van de legendarische productie ‘Un moto di Gioia’ of ‘Mozart Concertaria’s’ in de operahuizen van Gent en Antwerpen, het Concertgebouw Brugge en het Festspielhaus Sankt-Pölten. Ze was in KVS te horen als Governess in L’homme de la Mancha, een musical van Jacques Brel en in ‘Hannibal’ een techno-opera met muziek uit de opera Dido and Aeneas van Purcell, waarin ze aria’s van Belinda zingt.
Ze zong de rollen van Frieda en Grete in de wereldcreatie van Brice Pauset’s opera ‘Les Châtiments’ (naar Kafka) in de Opera van Dijon. Eerder verleende ze haar medewerking aan de creatie van Flandria een muziektheater van de jonge Belgische componist Benjamien Lycke en aan de Cantata Songs of Innocence voor koor, harp en sopraan solo van de Belgische componist Lucien Posman.
Emma is regelmatig te horen in diverse Oratoria, zo was ze recent soliste in het Weihnachtsoratoria van Bach olv. Werner Van Mechelen. Ook zong ze in het verleden al mee in de passies van Bach en andere werken, zoals bv het Gloria & Magnificat van Vivaldi, Psalm 42 van Mendelssohn, Messe in As van Schubert, etc.
Ze is hiernaast ook een frequent en gepassioneerde liedvertolkster en is regelmatig te horen in liedrecitals doorheen België, samen met Florestan Bataillie en Bert de Rycke.
Inschrijving verplicht (gratis voor iedereen).
Inschrijving verplicht (€20 per persoon – alle concerten inbegrepen).
Over dit concert:
Ludo Geloen neemt ons mee op reis doorheen de tijd, doorheen de geschiedenis van het orgel;
Het eerste gekende orgel is het waterorgel van Ktesibios uit Alexandrië (3e eeuw voor Christus). Via de Arabieren bereikte dit instrument in de 13e eeuw Europa en werd het vaste instrument in de kerk.
Doorheen de Renaissance, Barok, Romantiek en de 20° eeuw is het orgel in zijn verschillende gedaanten ons blijven bekoren en is dit een waar concertinstrument geworden.
Orgelfanaat Stefaan Delobelle en organist Ludo Geloen loodsen u aan de hand van gekende orgelwerken doorheen deze orgelgeschiedenis. Deze meesterwerken worden u live gebracht op een virtueel Mixtuur-orgel. Wereldberoemde orgels zijn digitaal opgenomen en worden waarheidsgetrouw door dit instrument weergegeven.
We reizen virtueel van Tsjechië naar Italië, We maken kennis met de orgelbouwers-familie Silbermann in Zwitserland en Duitsland, we verblijven even in Frankrijk bij Aristide Cavaillé-Coll en trekken vervolgens naar Hereford in Engeland. En heel misschien gaan we ook eens langs in Rotterdam voor een virtuoze improvisatie door Maestro Ludo op het machtige Marcussen-orgel.
Buxheimer op het orgel van SMECNO
Dit kleine Renaissance-orgel staat in de Holy Trinity Church van Smecno (50 km noord-west van Praag). Het werd gebouwd in 1587 door een onbekende orgelbouwer. Het werd in de loop van de eeuwen enkele keren zwaar beschadigd en verbouwd, maar het werd in zijn min of meer originele staat gerestaureerd in de jaren 1999 tot 2010. Het telt 13 registers verdeeld over één manuaal en een pedaal.
Willaert op het orgel van IZOLA
Een klein 18e eeuws historisch Italiaans orgel dat zich bevindt in de St. Maria d’Alieto-kerk in de Sloveense havenstad Izola. Hoogstwaarschijnlijk gebouwd door één van de belangrijke orgelbouwers uit Venenië in die tijd; Pietro Nacchini of zijn leerling Francesco Dacci. Een typisch dorpsorgeltje eigenlijk, maar dan een erg mooi klinkend exemplaar, mede door de uitzonderlijke akoestiek van de kerk
Bach op het orgel van de St. Bavo-kerk te HAARLEM
Gebouwd door Christian Müller tussen 1735 en 1738 in de St. Bavo-kerk te Haarlem (Nederland). Hèt Barok orgel bij uitstek, waarvoor Händel en Mendelssohn persoonlijk de verre reis naar Haarlem maakten om dit wonderlijke orgel te kunnen bespelen. Op vandaag, ondanks verschillende restauratie en verbouwingen in het verleden, bevindt dit orgel zich nog in nagenoeg dezelfde staat toen Mozart het bespeelde op 10-jarige leeftijd. Naar verluid is dit het meest gefotografeerde orgelfront ter wereld.
Pachelbel op het Silbermann orgel van ARLESHEIM
Dit orgel werd gebouwd door Johann Andreas Silbermann in 1761 in de Dom van ArlesHeim (Zwitserland, in de buurt van Basel). De dispositie is Frans getint, en het orgel bevat ook heel Frans barokke tongwerken. Toch heeft het ook veel Duitse invloeden waardoor het orgel ook zeer geschikt is voor de muziek van Bach, Pachelbel, …
Boëllman op de Cavaillé Coll van CAEN
In de bestaande orgelkast van het vroegere barokke orgel in de kerk Saint Etienne van Caen (Normandië, Frankrijk) bouwde Aristide Cavaillé-Coll in de jaren 1883 – 1885 een geheel nieuw romantisch orgel. Aanvankelijk was er veel kritiek op het orgel omdat men een vroeger fors klinken barok-orgel gewoon was, in plaats van het romantische, strijkende karakter. Maar tegenwoordig zijn ze in Caen erg trots op hun Cavaillé-Coll, die sinds 1999 weer in zijn geheel originele staat werd gebracht. Caen wordt nu dan ook beschouwd als één van de fraaiste Frans-romantische orgels.
Franck op de Cavaillé Coll St. Eucaire van METZ
De opvolger van Aristide Cavaillé-Coll; Charles Mutin, bouwde, geheel volgens in de traditie van Cavaillé-Coll, dit kleine maar prachtige 2 klaviersorgel in de St. Eucaire kerk te Metz in 1902.
18 registers is erg weinig voor een Frans romantische orgel, en dit komt bijna uitsluitend voor als koor-orgel, zeg maar een ‘tweede’ orgel in de kerk. Maar in de Saint Eucaire kerk wordt het ingezet als hoofdorgel. Het orgel bevindt zich nu sinds 2006, na een lange restauratie terug in zijn oorspronkelijke staat van 1902.
Vierne op het kathedraalorgel van HEREFORD
De grote Franse organist en componist Louis Vierne was goed bevriend met orgelbouwer Henry Willis; de bouwer van het orgel in de Westminster Cathedral.
We laten u echter Vierne horen het op het orgel van de Hereford Cathedral, dat door Willis gebouwd werd in 1892. Het orgel kende een bewogen geschiedenis van verbouwing, uitbreiding en restauratie waardoor het in de loop der tijd erg veranderd is. De laatste restauratie door de bekende firma Harrison & Harisson in 2004/2005 had vooral een conserverend karakter. Dit grote orgel telt nu 67 registers verdeeld over 4 klavieren en pedaal, en heeft een bijzonder kleurrijk en typisch Engels-symfonisch karakter.
Improvisatie Ludo Geloen op het orgel van de Grote of St. Laurenskerk te ROTTERDAM
Het orgel in de Grote of St.-Laurenskerk te Rotterdam werd gebouwd werd door de firma Marcussen en Sons uit Denemarken in 1973. Met zijn 85 registers verdeeld over 4 klavieren en pedaal, zijn 7600 orgelpijpen en zijn hoogte van 24m is dit het grootste orgel van Nederland. Het is ook het grootste volledig mechanische orgel van Europa. De bedoeling was om een orgel te bouwen waarop de gehele orgelliteratuur kan vertolkt worden.
Ludo Geloen (°1962, Dikkebus) is gewezen directeur aan de Kunstacademie Poperinge. Als Residentieel organist aan de Ieperse St.-Maarten-St.-Niklaaskathedraal speelt hij elke donderdag tussen 13u en 14u een orgelmatinee. Als beiaardier van de stad Ieper speelt hij elke zaterdag tussen 14u en 15u een beiaardcocnert vanop het Belfort. Tevens is hij stadsbeiaardier van Poperinge, componist en improvisator.
Hij volgde zijn muzikale opleiding in de jaren 80 van de vorige eeuw aan het Gentse Koninklijke Conservatorium en behaalde eerste prijzen voor orgel en schriftuur.
Aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen behaalde hij in 1998 het Laureaatsdiploma voor beiaardspel.
Als componist behaalde hij verschillende prijzen (Utrecht, Nationale Koorcompositiewedstrijd te Leuven, BAP-prijs te Gent) en werken van hem worden in binnen- en buitenland uitgevoerd en gepubliceerd (Parijs, London, New York, Canada, Rusland, Australië…). Op zijn opuslijst staan reeds 180 werken, veel van zijn oeuvre is te vinden op Sonolize.com
Als organist en beiaardier concerteert hij in binnen- en buitenland (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Engeland, Italië, Noorwegen, Zwitserland, Ierland en Rusland).
In 1997 stichtte hij de Orgelkring ‘Organum Yprense’ vzw en was hij van 2001 tot 2022 artistiek leider van de ‘Diksmuidse Orgelkring’ vzw.
Hij realiseerde 3 orgel-cd’s en werkte mee aan opnames voor radio (RTBF 3 & Klara, Radio Flevoland, RCF Liège) en televisie (TV 1 & New Zealand). In 2009 werd hij te Ieper bekroond met de Cultuurprijs.
Ludo Geloen over Het Orgelhuis:
Uit mijn jarenlange ervaring met het Kortrijkse orgelhuis van Stefaan Delobelle kan ik sterk beamen dat hij dé specialist is inzake digitale en virtuele orgels. In het orgelhuis zelf wordt je steeds heel vriendelijk ontvangen en heeft Stefaan alle tijd om met jou de verschillende orgeltypes aan je voor te stellen met grote kennis van zaken. Het is een genot om er alle instrumenten te kunnen bekijken, te beluisteren en te bespelen.
Vakkundig worden alle vragen beantwoord in een losse en gezellige sfeer.
Niets is Stefaan teveel om het gewenste orgel thuis te leveren, te onderhouden en bij te staan bij eventuele problemen. Passioneel werkt Stefaan het instrument tot in de puntjes af. Vertrouwen en onberispelijke service staan bij hem hoog in het vaandel. Ikzelf kon dag en nacht bij hem terecht met mijn vragen en besognes rond mijn orgel. Graag vermeld ik hier ook de belangeloze hulp bij leerlingenvoorstellingen op de academie en het 25-jarig bestaan van de Ieperse orgelkring waarbij ons een orgel te leen werd aangeleverd. De digitale orgels zijn van uitstekende kwaliteit en de service is navenant.
Inschrijving verplicht (€20 per persoon – alle concerten inbegrepen).
Over dit concert:
Nederland’s bekendste compositie, maar in Vlaanderen nog onbekend….
De bedwelmende Canto Ostinato van Simeon ten Holt staat onvoorstelbaar vaak op de lessenaars in Nederlandse concertzalen en kerken. Misschien helpt het, dat je hem op allerlei verschillende instrumenten kunt uitvoeren. Zo kan hij ook prachtig op toets- en blaasinstrument. Zeker als dat de organist Aart Bergwerff en de trompettist Eric Vloeimans zijn.
“Bergwerff en Vloeimans laten Ten Holts Canto Ostinato vrolijk op zijn grondvesten schudden en dansen. Bergwerff houdt de bezwerende puls levendig, terwijl Vloeimans zijn ijle, sferische trompetspel tot grote poëtische hoogtes laat reiken.” – Mark van de Voort (Luister)
25 april 1979. Dat was, in de Ruïnekerk te Bergen (Noord-Holland), de dag van de première. Een soort aardverschuiving. Vrijwel niemand toen, Ten Holt tot op dat moment ook niet, waagde zich aan goed in het gehoor liggende harmonieën of eenvoudige, (mee)zingbare lyrische motiefjes. En toch bleek dit grote werk juist enorm bij de tijd te zijn en werd het snel door luisteraars en musici opgepakt. De cd die Polo de Haas en Kees Wieringa ervan maakten, werd meer dan 15.000 keer verkocht: een unicum voor een Nederlandse componist van ‘serieuze muziek’. En dat met een stuk waarin continu hetzelfde korte muzikale motiefje wordt herhaald. Briljante herhaling die nooit verveelt.
Organist Aart Bergwerff speelde in 2006 de werelpremière van dit stuk op orgel, een jaar later legde hij als eerste deze versie vast op cd.
Sindsdien is Canto Ostinato is vast onderdeel geworden in de programmering van organist Aart Bergwerff.
Hij speelt het stuk met vele collega’s en in vele bezettingen: met de pianisten Jeroen van Veen en Sandra Mol, met derwisjdanser Kadir Sonuk, met female empowered Wishful Singing, met saxofonist Raaf Hekkema en met trompettist Eric Vloeimans.
Al deze initiatieven laten de veelkleurigheid van Canto Ostinato horen, elke uitvoering is een unieke beleving!
Aart Bergwerff is een gedreven en veelzijdig musicus. Hij houdt van spannende en avontuurlijke programmering. Aart heeft enerzijds een passie voor het klassieke repertoire, met name dat van Johann Sebastian Bach. Anderzijds zoekt hij graag naar nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur. Zo werkt hij regelmatig samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen, bijvoorbeeld in een productie rondom Bachs Passacaglia. Verder maakte Aart met de Turkse derwisj-danser Kadir Sonuk de voorstelling ‘East meets West’, op muziek van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Een ander voorbeeld is de productie Mi Corazón, waarin orgel en tangodans elkaar ontmoeten.
Kenmerkend voor het musiceren van Aart Bergwerff is zijn heldere, transparante manier van spelen. Daardoor kan hij complexe structuren goed inzichtelijk maken. “Orgelspelen is als praten, dat moet je duidelijk doen”, aldus Aart. Typerend zijn ook zijn gevoel voor klankkleur en timing. Verder is Aart een begenadigd verteller, hij bezit de gave om beeldend over muziek te spreken. Een ‘lecture recital’ behoort dan ook tot een van de vele mogelijkheden.
Aart Bergwerff is sinds 2012 organist van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk te Breda. Hij is daarmee de vaste bespeler van het Hillen-orgel. Dit monumentale instrument, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1534, is in 1969 gebouwd door de firma Flentrop; het orgel draagt de naam van Jaap Hillen, die gedurende bijna zestig jaar organist van de Grote Kerk was.
Als concertorganist treedt Aart veelvuldig op tijdens concerten en festivals in binnen- en buitenland. In 2012 maakte hij zijn debuut op het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld: Toulouse-Les-Orgues in het Franse Toulouse. In september 2015 trad hij als solist op in het Concertgebouw te Amsterdam, in de beroemdste concertserie van Nederland: de ZaterdagMatinee. Ook concerteerde hij in de fameuze Mariinsky Concert Hall in Sint-Petersburg, Rusland.
Aart werkte mee aan vele radio-, tv- en cd-opnamen. Ook deze opnamen geven blijk van zijn veelzijdigheid en gedrevenheid. Sinds kort werkt Aart samen met het internationale kwaliteitslabel Organroxx.
Als docent is Aart verbonden aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten. Daar is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en docent arrangeren.
Aart Bergwerff studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter. Hij vervolgde zijn orgelstudie in Parijs bij Marie-Claire Alain en in Noord-Duitsland bij Harald Vogel. Zijn studie in Parijs sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité.
Aart won prijzen op internationale orgelconcoursen te Brugge, Lausanne en Groningen.
In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Als organist is hij regelmatig te gast bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Philharmonie Zuid-Nederland.
Eric Vloeimans (1963) is een improviserend trompettist en componist die de term ‘jazz’ voor zijn muziek te beperkend vindt. Zijn werk wordt gekenmerkt door een melodische en lyrische kracht, en een karakteristiek, individueel geluid dat in de meer ingetogen stukken fluwelig of fluisterend wordt genoemd. Zijn motto is: ‘Ik maak muziek voor miljoenen, maar die heb ik nog niet allemaal bereikt’. Hij geeft daarbij echter nooit toe aan de smaak van het grote publiek, en blijft altijd zichzelf.
Vloeimans studeerde aan het Rotterdams Conservatorium; aanvankelijk klassiek trompet, later op de jazzopleiding. In de Verenigde Staten volgde hij lessen bij Donald Byrd en maakte hij deel uit van de bigbands van Frank Foster en Mercer Ellington.
Begin jaren ’90 wordt Vloeimans gerekend tot een generatie jonge musici die bebop combineert met invloeden uit de rock en de typisch Nederlandse vrije improvisatie, maar al gauw ontwikkelt hij zijn eigen onmiskenbare geluid en stijl. Hij leidt vanaf het begin een eigen kwartet en maakt hiermee zijn plaatdebuut in 1991 (No Realistics). In 2006 wordt deze groep opgevolgd door het kamerjazztrio Fugimundi (met pianist Harmen Fraanje en gitarist Anton Goudsmit).
Vanaf 2007 is de trompettist zeer actief met zijn elektrische band Gatecrash, waarin funk- en rockelementen doorklinken (met Jeroen van Vliet op keyboards, Gulli Gudmundsson op basgitaar en Jasper van Hulten op drums). Het wordt vaak Vloeimans’ persoonlijke versie van ‘electric Miles’ genoemd. Daarnaast blijft hij andere projecten ontplooien, zoals de groep Oliver’s Cinema, met accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann, waarmee hij ‘soundtracks voor imaginaire films’ maakt. Hij treedt ook regelmatig in duoverband op met de Duitse pianist Florian Weber, met wie hij in 2011 de cd Live at the Concertgebouw uitbracht.
In de loop der jaren is Eric Vloeimans diverse eenmalige partnerschappen aangegaan met gelijkgestemde muzikanten in binnen- en buitenland. Het album Bitches and Fairy Tales met pianist John Taylor, bassist Marc Johnson en drummer Joey Baron bezorgde hem in 1998 zijn eerste Edison. Zijn uitgebreide muzikale cv lijkt wel een Who’s Who van de eigentijdse jazz, met grootheden als gitarist Nguyên Lê, basgitarist Jimmy Haslip, drummer Peter Erskine en pianist Jarmo Savolainen.
In 2001 wordt Vloeimans de Boy Edgar Prijs toegekend, in 2002 de Bird Award van het North Sea Jazz Festival. Ook de cd’s VoizNoiz 3 (met Michel Banabila, 2003) Summersault (met Fugimundi, 2006) en Gatecrashin’ (met Gatecrash, 2007) winnen een Edison. In 2011 ontvangt Eric Vloeimans de Gouden Notenkraker, en in 2016 de Prins Bernhard Cultuurfonds Noord Brabant Muziekprijs. Vanuit zijn brede belangstelling heeft Vloeimans samengewerkt met artiesten uit andere muzikale werelden. Op popgebied zijn dat onder anderen Fay Lovsky, Doe Maar, Spinvis, Jan Akkerman en trompettist Kyteman (Colin Benders). Kytecrash, de combinatie van diens hiphop-band en Gatecrash, leidde in 2011 tot succesvolle optredens en een gelijknamige cd. In de wereldmuzieksector was de trompettist betrokken bij samenwerkingen met flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel, Latin-pianist Ramón Valle en het door fado geïnspireerde project Pessoa van zanger/gitarist Fernando Lameirinhas. Vloeimans heeft als solist opgetreden met klassieke ensembles als het Matangi Quartet, het Calefax Rietkwintet, het Metropole Orkest, het Gelders Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest, de Holland Baroque, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, en het Koninklijke Concertgebouw Orkest.
In 2011 ging zijn eerste trompetconcert, Evensong, georkestreerd door Martin Fondse, in première met het Limburgs Symfonie Orkest. Het werd later op cd gezet met het Nederlands Symfonie Orkest. Eric Vloeimans was artistiek leider van het Nederlands Jeugd Jazz Orkest 2013. In 2014 speelde hij het Koningsconcert voor Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, was hij hoofdartiest van de Nationale Taptoe, en speelde hij met Oliver’s Cinema 15 concerten in de Verenigde Staten. In seizoen 2015/2016 trok de trompettist langs diverse podia in Europa met harpist Remy van Kesteren. In 2018 was hij op tournee met de Syrische klarinettist Kinan Azmeh, waarbij hun album Levanter werd gepresenteerd. Later dat jaar was de Argentijnse pianist Juan Pablo Dobal zijn concertpartner in Nederland. Hun cd Viento Zonda kreeg laaiende recensies. In november 2015 publiceerde Vloeimans zijn meespeelboek Horn of Plenty (V-Flow edition); het tweede deel volgde in november 2019. Hij coacht bigbands en harmonie- en fanfareorkesten en is actief als dirigent, arrangeur en componist. In 2016, 2017 en 2018 werd hij gevraagd als docent bij de befaamde zomerschool van Dartington, Engeland. In het najaar 2019 toerde Eric wederom met Oliver’s Cinema, en voor de lente 2020 staat een nieuwe ronde langs de podia gepland met Gatecrash. Daarbuiten zijn er nog optredens met het Zeeuws Orkest, met diverse harmonie- en fanfareorkesten en ook met de funky bigband Licks & Brains.
In de loop der jaren is Eric Vloeimans ook een Bekende Nederlander geworden. Hij was regelmatig te zien in De Wereld Draait Door, Vrije Geluiden en in diverse cultuur- en amusementsprogramma’s. Het maakt eens te meer duidelijk hoe hij het hierboven genoemde motto in de praktijk brengt. Eric Vloeimans speelt een Hub van Laar-trompet.
ArtChurchRochus is een kunst- en designlocatie in Kortrijk, België, gevestigd in de voormalige Sint-Rochuskerk aan de Doorniksewijk 85. Opgericht in 2022 door een familie van creatieve kunstliefhebbers, heeft het zich gepositioneerd als een ontmoetingsplaats voor kunstliefhebbers en een platform voor artistiek talent.
Op 13 en 14 september vormt ArtChurchRochus het unieke decor voor het Delobelle Orgelweekend 2025.
Johannus is een vooraanstaande Nederlandse fabrikant van digitale orgels, opgericht in 1968 door Hans Versteegt. Het bedrijf heeft zich gepositioneerd als een pionier in de ontwikkeling van digitale orgeltechnologie en heeft wereldwijd een sterke reputatie opgebouwd.
Aanbod
Innovaties
Johannus heeft verschillende technologische innovaties geïntroduceerd, waaronder:
Tijdens het Delobelle Orgelweekend 2025 krijgt elke bezoeker de gelegenheid volgende Johannus orgels te bespelen:
Op zaterdag is een vertegenwoordiger van Johannus Orgels aanwezig om een antwoord te geven op al uw vragen.
Mixtuur is een Nederlandse fabrikant van digitale orgels, opgericht in 2007, die zich richt op het ontwikkelen van virtuele pijporgels met een unieke klank, gebruiksgemak en volledig aanpasbaar ontwerp.
Aanbod
Technologie en Kwaliteit
Mixtuur-orgels zijn ontwikkeld en getest in eigen huis, met gebruik van eigen technologieën die naadloos integreren met de Hauptwerk™ software. Alle audio-componenten, zoals versterkers en luidsprekers, worden intern geproduceerd, wat zorgt voor een optimale geluidsbeleving en hoge kwaliteit.
Tijdens het Delobelle Orgelweekend 2025 krijgt elke bezoeker de gelegenheid volgende Mixtuur orgels te bespelen:
Op zaterdag is een vertegenwoordiger van Mixtuur Orgels aanwezig om een antwoord te geven op al uw vragen.
Content Orgels is een vooraanstaande Nederlandse orgelbouwer met meer dan 40 jaar ervaring in het vervaardigen van digitale orgels, kerkorgels en Hauptwerk-orgels. Hun instrumenten staan bekend om hun authentieke klank en hoogwaardige afwerking.
Aanbod
Innovaties
Content Orgels heeft verschillende technologische innovaties geïntroduceerd, waaronder de Invention Technology, die organisten in staat stelt om met één druk op de knop te schakelen tussen verschillende orgelstijlen en de virtuele luisterpositie binnen de ruimte aan te passen.
Tijdens het Delobelle Orgelweekend 2025 krijgt elke bezoeker de gelegenheid volgende Content orgels te bespelen:
Op zaterdag is een vertegenwoordiger van Content Orgels aanwezig om een antwoord te geven op al uw vragen.
We verwelkomen u graag op dit unieke Orgelhuis Jubileumweekend van 13 en 14 september!
Abonneer u op onze nieuwsbrief.
Indien geen interesse meer, kunt u zich te allen tijde uitschrijven.
TOONZAAL:
Stasegemsestraat 67
8500 Kortrijk
België
BTW BE 0833.608.397
Waarom verzamelen we bij Orgelhuis Delobelle persoonsgegevens en hoe gaan we met die gegevens om?
Jouw privacy is belangrijk.
Het beschermen van jouw persoonlijke gegevens en jouw privacy is belangrijk voor ons. De toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR), is onze leidraad. Dit betekent dat wij: