Monarke kerkorgel
logo monarke
Kerkorgels

Monarke kerkorgel

Filosofie en Historie

Muziek maakt gelukkig en tilt de mens boven het alledaagse uit. Soms leidt dat tot iets heel bijzonders, zoals bij Johannus. Want wij hebben een uitvinding gedaan die de orgelwereld op z’n kop zet. Wij zijn orgelbouwers en worden gedreven door een groot verlangen om schoonheid te ontwerpen. Dat is zoeken naar het volmaakte orgel. We luisteren dus vaak naar beroemde pijporgels, die ons grote voorbeeld zijn. In die lange, lange weg naar succes zijn we steeds een stapje beter geworden. Meer dan tien jaar werkten we aan een droom. Met vallen en opstaan worstelden we ons door de vele karakteristieken van het pijporgel. We overwonnen die in computerchips en geavanceerde software. En toen… toen klonk daar een monumentaal pijporgel! Het was de klank van een Johannus en toch weer niet. Want de geest van de oude meesters klonk ons tegemoet. Van heinde en ver stroomden orgelbouwers en organisten toe, om het wonder te aanschouwen. En zij erkenden, dat er een nieuw tijdperk in de orgelbouw is aangebroken: Monarke. De oude orgelbouwers waren onovertroffen in het scheppen van klank, maar het waren ook meesterlijke meubelmakers. Ook op dat punt doen we hen eer aan, want elke Monarke is een proeve van ambachtelijke kunst. Twijfelt u? Begrijpelijk, er wordt immers zoveel beweerd. Kom daarom gewoon maar luisteren, net als vele beroemde organisten voor u deden. Dat overtuigt!

“Het orgel is de koning der instrumenten”
Wolfgang Amadeus Mozart [1756 – 1791] Oostenrijks componist

Koning der instrumenten

Het orgel, de koning der instrumenten. Onder de hand van de organist komt het tot leven. Fluiten, prestanten en tongwerken zorgen in perfecte harmonie voor dat bijzondere timbre, die overweldigende klank. Met compromisloze technologie de majestueuze klank van het pijporgel evenaren, dat is het idee waarmee orgelfabriek Monarke in 1980 is opgericht. Sinds die tijd zijn er wereldwijd duizenden Monarke-orgels gebouwd en geplaatst in kerken, concertzalen, conservatoria en woningen. Want Monarke-orgels maken het mogelijk volledig te anticiperen op de akoestische eigenschappen van een ruimte.

“Muziek begint met stilte”
Mstislav Rostropovich [1927-2007] Russisch cellist

Stilte

In de natuur is stilte soms bijna hoorbaar; ritselende bladeren, wuivend gras, het gezwiep van koeienstaarten… Het orgel zet in. Indrukwekkende, meeslepende klanken vullen de ruimte; harmonisch, natuurlijk, levensecht. Jarenlange research en ontwikkeling vormen de basis voor de natuurlijke klankkwaliteit van het Monarke-orgel. Onderzoek naar de beste opname- en weergavetechniek, naar akoestische mogelijkheden, naar intonatie en stijlkeuze. Zo is een uniek nieuw orgel ontstaan dat in niets onderdoet voor een pijporgel. Een orgel met een heel eigen geluid en met een prachtig meubel, waarvoor uitsluitend de mooiste houtsoorten worden gebruikt. Het Monarke-orgel.

“Roeping”
“Orgelbouwer is meer dan een vak, het is een vorm van roeping”
Gert A. van de Weerd

Met hart en ziel

De mensen van Monarke bouwen orgels met hart en ziel. Ontwerpers, meubelmakers, audiotechnici en musici creëren samen met zorg steeds opnieuw een uniek instrument. Elk Monarke-orgel is speciaal ontworpen voor de ruimte waarin het wordt geplaatst, maar ook voor de muziek die er op wordt gespeeld. Na plaatsing wordt het orgel zorgvuldig geïntoneerd om de akoestiek van de ruimte optimaal te benutten. Daarmee is een Monarke-orgel een absolute aanwinst voor oog en oor.

“Het orgel verheft de ziel”
Saint Thomas Aquinas [1225-1274] Italiaans filosoof en theoloog

Klankkwaliteit

De sonore klank van het orgel laat de emotie spreken, verstilt de gedachten, verheft de ziel. De organist weet het, voelt het, hoort het; in kerk, aula of concertzaal: het Monarke-orgel is als een volledig pijporgel. Klavieren, pedalen, registerknoppen, alles is volmaakt.
Maar het is het geluid dat overtuigt. De klankkwaliteit is de kern. De klank van het orgel in al z’n volheid. Het Monarke-orgel is het ultieme alternatief voor het klassieke pijporgel.

Het orgel
or·gel (het ~, ~s)
1 mechanisch blaasinstrument met pijpen en tongwerken enz. dat d.m.v. een klavier bespeeld wordt

or·gel·pijp (de ~)
1 elk van de buizen van een orgel => pijp
2 [geol.] elk van de dicht naast elkaar geplaatste, door de natuur gevormde kolommen in bepaalde steenformaties

or·gel·re·gis·ter (het ~)
1 rij orgelpijpen van hetzelfde timbre => bourdon, register, stem
2 mechaniek dat een rij orgelpijpen van hetzelfde timbre inschakelt

In het hart van Nederland

Monarke is gevestigd in een bijzonder neoclassicistisch gebouw in Ede, in het hart van Nederland. Een inspirerende omgeving, waar bevlogen ontwerpers, musici en technisch specialisten samen werken aan de ontwikkeling en de bouw van het Monarke-orgel.

Volgens ieders wensen

Elk Monarke-orgel is maatwerk. Het meubel, de omvang, de kleuren, de lay-out, de speeltafel, de klank, de registers, het audiosysteem, de intonatie; Monarke kan alles volgens eenieders wensen en eisen ontwerpen en bouwen. Zo is het ook mogelijk om oude of nieuwe (lucht aangedreven) pijporgels aan een Monarke te koppelen, het zogenaamde hybride orgel. Met de Monarke speeltafel bedient u zowel de pijpen als de digitale stemmen. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat kerken een nieuwe speeltafel nodig hebben voor een bestaand pijporgel. Ook hiervoor biedt Monarke de oplossing. In een historische gebouw, in een strak modern pand, in grote of kleine ruimtes, het Monarke-orgel past in elke omgeving. En de klank overtuigt, overal en altijd.

Het beste orgel, het mooiste meubel

Bij Monarke is orgelbouw gebaseerd op een lange ambachtelijke traditie en gedegen kennis van houtbewerking. De meubelmakers van Monarke werken uitsluitend met de mooiste houtsoorten; licht blank eiken, robuust Oudhollands eiken, diepglanzend mahonie, vurig kersen, het zijn slechts een paar voorbeelden uit de uitgebreide staalkaart. En voor een orgel met een uniek eigen karakter kunnen verschillende houtsoorten worden gecombineerd in het meubelwerk, de klavieren en de trekregisters. Zo creëert Monarke geheel volgens wens het beste orgel in het mooiste meubel; rijkelijk versierd, speels, sober of strak.

Altijd de gewenste dispositie

Om de rijke klank van het pijporgel te evenaren, werkt Monarke uitsluitend met eigen opnames van de mooiste historische orgels. Elke pijp, elke stem, elk register, alles wordt afzonderlijk en met de grootste zorgvuldigheid geregistreerd. Daarbij worden ook de natuurlijke imperfecties meegenomen die het orgel dat bijzondere timbre geven. Met perfect gedigitaliseerde orgelopnames maken de audiospecialisten van Monarke vervolgens iedere gewenste dispositie.

Techniek, innovatie is standaard

Monarke werkt sinds 1980 aan de ontwikkeling van het elektronisch kerkorgel. Het begon met het idee een betaalbaar en klanktechnisch alternatief te bieden voor het kostbare pijporgel. Inmiddels kan Monarke dankzij in eigen beheer ontwikkelde digitale- en audio-technieken de klank van het pijporgel evenaren. De afdeling research & development blijft ondertussen steeds nieuwe projecten initiëren om de geluidskwaliteit van het Monarke-orgel nog verder te perfectioneren. Kortom, bij Monarke is innovatie standaard.

Sampling

Real Time Sampling®
Met Real Time Sampling® kunnen alle verschillende klanken van het pijporgel stuk voor stuk worden vastgelegd en weergegeven. Monarke gebruikt uitsluitend deze originele geluiden en geen bewerkte computersimulaties.

Multi Sampling®
Dankzij Multi Sampling® heeft iedere toets van het Monarke-orgel een eigen karakteristieke voorspraak en toon. Het resultaat is een zeer natuurgetrouwe weergave van de oorspronkelijke pijporgelklank.

Long Loop Samples®
Long Loop Samples® laten vele seconden van een klank horen. Ook de windruis van de orgelpijp en natuurlijke luctuaties in volume en klank. Het Monarke-orgel klinkt daardoor levendig en natuurgetrouw.

Multi Channel Audio System®
Het geavanceerde Multi Channel Audio System® is essentieel voor de klank van het Monarke-orgel. De vele kanalen en speakers zorgen voor een juiste weergave van de pijporgelklanken.

Alles komt samen en wordt één

Als de verschillende onderdelen van het orgel klaar zijn, komen ze samen op de assemblageafdeling. Daar groeit het Monarke-orgel, stap voor stap. Speeltafel, toetsen, registerknoppen, pedalen, orgelpijpen, geavanceerde elektronica, alles wordt met de grootste nauwkeurigheid geassembleerd. Zo ontstaat telkens opnieuw een uniek Monarke-orgel.

Intonatie, elk geluid een eigen kleur

Intonatie is essentieel. Want al is de technologie nog zo goed, alleen een zorgvuldige klanktechnische intonatie zorgt voor het mooiste pijporgelgeluid. Als het Monarke-orgel geheel is geassembleerd, regelt de intonatiespecialist elk register naar klankkleur af. Dat gebeurt eerst in de fabriek en later nogmaals op locatie om het orgel af te stemmen op de akoestiek van de ruimte. Ook de stijl van de organist en de signatuur van de kerkgemeente wegen mee. Zo komt de intonateur altijd tot de juiste intonatie voor elke ruimte.

Waar ook ter wereld zorgvuldig geplaatst

Monarke vervoert zijn orgels op allerlei manieren naar plaatsen over de hele wereld. Per vrachtwagen, vliegtuig of schip, of desnoods geheel in onderdelen per kano. Voor het vervoer wordt elk Monarke-orgel nauwkeurig verpakt. En tijdens het vervoer en de plaatsing is vaak een medewerker van Monarke aanwezig om te zorgen dat alles goed verloopt. Soms moet er heel wat werk worden verzet om een Monarke-orgel op de daarvoor bestemde plaats te krijgen.

Dan klinkt muziek!

Het orgel is geplaatst. Iedereen houdt de adem in… Dan klinkt muziek; rijk, voornaam en ondanks de vele schakeringen uitzonderlijk homogeen. Een perfecte harmonie van herkenbare individuele registers, een majestueus pijporgel… Een Monarke-orgel.

Tevreden gebruikers waar ook ter wereld

Overal ter wereld, in kerken, kathedralen, aula’s, concertzalen, conservatoria en huiskamers staan Monarke-orgels. Enkele opvallende plaatsingen: een prachtig verrijdbare speeltafel en monitorsysteem met twee pijpfaçades in het concertgebouw van Novosibirsk, Rusland; een Monarke Gigue in de middeleeuwse Kathedraal van Havana, Cuba en het imposante orgel met vier pijpfaçades voor het Georgetown College in de Verenigde Staten.

 

Orgelhuis Delobelle: Monarke orgels

Beschikbaarheid

Nieuw

Interesse in advies, demo of prijs?

Privacybeleid

Waarom verzamelen we bij Orgelhuis Delobelle persoonsgegevens en hoe gaan we met die gegevens om?

Jouw privacy is belangrijk.
Het beschermen van jouw persoonlijke gegevens en jouw privacy is belangrijk voor ons. De toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR), is onze leidraad. Dit betekent dat wij:

  • jouw persoonsgegevens verwerken volgens het doel waarvoor je ze opgaf.
  • enkel die gegevens verzamelen die minimaal nodig zijn om de gewenste informatie naar jou op te sturen of een afspraak in de toonzaal te regelen.
  • indien nodig, jouw toestemming vragen voor de verwerking van je persoonsgegevens.
  • geen persoonsgegevens doorgeven aan derden tenzij dit nodig is voor de uitvoering van de doeleinden.
  • jouw persoonsgegevens met de nodige zorg bewaren en beschermen zodat deze bij ons veilig zijn.
  • altijd bereid zijn om vragen met betrekking tot jouw persoonsgegevens te beantwoorden. Hiervoor kan je ons contacteren via info@orgelhuis.be of +32 56 22 90 62.